Besturing en niveauregeling

Besturingen voor een minigemaal, drukgemaal of totaalgemaal hebben wij in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Standaard wordt vaak een relaisbesturing gebruikt, deze is eenvoudig te installeren, functioneert goed en is makelijk te onderhouden, onderdelen zijn makkelijk verkrijgbaar en uit te wisselen. 
schakelkast banner
Bij ons beschikbaar zijn natuurlijk ook de HCON en FGC besturing. Dit zijn kant en klare besturingen, eenvoudig aan te sluiten en te bedienen. Ook voor op-maat gemaakte besturingen al dan niet voorzien van een computer of regeling op afstand kunt u contact met ons opnemen.

Niveauregeling d.m.v. vlotters schakelaars cq niveau wippers
vlotterschakelaarsDe ENM-10 niveau schakelaar is de oplossing voor de meeste niveauregelingstoepassingen in rioolgemalen en voor pompen bij drainage en grondwaterafvoer. Zodra de vloeistof de regelaar bereikt, kantelt het huis. Dit activeert een inwendige microschakelaar, zodat een pomp die geschakeld wordt via een schakelkast, start of stopt, of dat er een alarm afgaat. Het huis van de ENM-10 is van polypropyleen en bestand tegen de meest agressieve vloeistoffen. Ook is er een Atex versie beschikbaar, de ENM-10 Ex

De Roboflot en NF5 niveau schakelaar zijn ontwikkeld voor toepassingen in riool- en afvalwater, aangesloten op een schakelkast worden de pomp(en) en alarmeringen aangestuurd. De vlotters zijn voorzien van een mechanisch gestuurde enkelwerkende wisselschakelaar en kan aangesloten worden als een normaal geopend of als een normaal gesloten contact. Meegeleverd wordt een gewicht, door dit te verplaatsen kan het schakelniveau eenvoudig veranderd worden

Niveauregeling d.m.v. open meetbel
Een open meetbel heeft de werking volgens het principe van een duikklok, werking is echter omgekeerd. De open meetbel is door middel van een slang gemonteerd aan een druksensor in de schakelkast. Wanneer de niveau hoogte in de put veranderd zal ook de druk in de open meetbel wijzigen, dit wordt geconstateerd door de druksensor, die daarmee de pomp op de ingestelde waarden kan laten schakelen.  
- Open meetbel brochure / pdf 181 kB
- Open meetbel handleiding / pdf 284 kB
niveauregeling banner 

Niveauregeling d.m.v. borrelbuis
De andere mogelijkheid om een pomp in en uit te schakelen is de toepassing van een borrelbuis. Een luchtpompje cq kleine compressor is aangesloten op een gewapende luchtslang die uit één stuk bestaat en waarvan het uiteinde onderin de put uit komt. Er wordt lucht in de put gepompt, bij wisselend niveau veranderd de tegendruk, deze wordt gesignaleerd door een druksensor die geplaatst is in de schakelkast en de pomp hiermee aan en uit schakelt. Dit systeem is nog in oudere schakelkasten te vinden, vanwege 24 uur per dag draaien van het luchtpompje energetisch niet meer interessant.

Niveauregeling d.m.v. druksensor
De druksensor of hydrostatische meting zet, mits aangesloten op een juiste schakelkast, middels een membraan de druk om in een 4-20mA meetsignaal. De druk is evenredig met het 4-20mA meetsignaal. Dit signaal kan in de schakelkast worden ingesteld en afgelezen. Onze druksensoren hebben; grote membraanbeschermingsgaten voor minimale verstopping, een zwaar gewicht wat zorgt voor gemakkelijke en veilige installaties, een kunststof behuizing en PUR-kabel met hoge treksterkte, veelal een keramisch membraan voor hoge nauwkeurigheid en duurzaamheid en zijn bestand tegen hoge mediumtemperaturen.

besturing niveauregeling